ספרי תורה

3.4/5 - (5 votes)

“ועתה כתבו לכם את השירה הזאת…” (דברים, ל”א, י”ט)

תורתנו הקדושה, היא החיים. היא הלב, היא הדרך, היא המשמעות. התורה מהווה עבורנו מקור מים, מעיין חיים בלתי נדלה,
האוצר בתוכו את כל הטוב והיופי אשר קיים בעולם הזה. ספר התורה, נחשב לתשמיש הקדושה הקדוש ביותר עבור היהודי, ולכן, בעת כתיבתו, קיימת הקפדה, מסירות, דקדקנות ומחשבה.   

תהליך כתיבת ספרי תורה

תהליך כתיבת ספרי תורה מורכב ממספר שלבים, הנעשים כולם ביראה ובאהבה גדולה. את ספר התורה, כותב סופר סת”ם, איש אמת, ירא שמים, אשר הוסמך והוכשר לביצוע עבודות הסת”ם. לכתיבת ספר התורה ישנם דינים וכללים, וחשוב לדעת בטרם מתחילים את התהליך. כתיבת ספרי תורה, מתבצעת על גבי קלף שעשוי מעורות של בעלי חיים טהורים.

   
הכתיבה מתבצעת על ידי “כתב סת”ם” – כתב זה משמש סופרי סת”ם בעת אשר הם כותבים את תשמישי הקדושה: ספרי תורה, בתי תפילין ומזוזות. הם נכתבים בסיוע של קנה או נוצה, אותם טובלים בדיו סת”ם. לכתיבת האותיות יש צורה ייחודית, מרובעת, המקושטת עם תגים וסלסולים שונים. המשתנים בהתאם לנוסח הכתב, אשכנזי או ספרדי.    

דינים לכתיבת ספרי תורה  

כתיבת ספרי תורה מורכבת מדינים מיוחדים, הנחשבים לחמורים ביותר מבין כל תשמישי הקדושה. ספר התורה עלול להיפסל בגלל בעיות בכתיבה, כמו אות שחסרה, או אות מיותרת. גם לדיו אשר בו משתמשים לכתיבה יש דינים שונים, כמו שחרות וקיום ממשי ולאורך זמן. הדיו יכול להיות עשוי מפיח להבת נר, גומא, שרף אילן ועוד.
   
גם כאשר כבר קיים ברשותנו ספר תורה, יכול להיות שעקב בלאי ועם השנים, אותיות ידהו או ימחקו. מקרים כאלו פוסלים את הספר ולא ניתן להשתמש בו. במידה והתרחש מצב אשר פסל את ספר התורה, נצטרך לשים אותו בגניזה.

צורתם של ספרי התורה

אנו מבחינים, למעשה, בין שני סוגים עיקריים של מראה.
    
האחד, מראה של “תיק”, והשני, מראה של “מעיל”. ספר תורה אשר מוכנס לתוך תיק, יהיה נפוץ יותר בקרב יהודי קהילות ספרד. הוא יהיה מורכב לרוב מעץ איכותי, ויהיה מכוסה בבדים ובמתכות זהב וכסף.
   
הצורה השנייה הנפוצה היא צורה של “מעיל” אותה אנו רואים יותר בשימוש בקרב יהודי קהילות אשכנז. ספר תורה זה יהי גלול על מוטות מעץ, המכונים “עצי חיים” ומולבש בתוך בד קטיפה מעוטר בצבעים של זהב וכסף, ועליו רקומים פסוקים מהתנ”ך וציורים שונים כמו עשרת הדיברות, העיר ירושלים, הכרובים ועוד.    

“מלאים זיו ומפיקים נגה”

את ספרי התורה אנו מעטרים ומקשטים בתוספות מהודרות כמו רימונים, כתרים בגדלים שונים, וטס המולבש על ספר התורה ועליו חרוטים פסוקים, עשרת הדיברות וציורים שונים. התוספות המהודרות של ספר התורה, מוסיפות לו עוד נופך, מייפות וגורמות לכל אשר רק רואה אותן, להתמלא בהדר ולקבל שכינה.

“עץ חיים היא למחזיקים בה… דרכיה דרכי נעם, וכל נתיבותיה שלום”

 נהוג שאת סופו של כתיבת ספר תורה, מבצעים בביתו של תורם הספר, אשר מקיים את מצוות כתיבת ספר תורה, בה נצטווה כל אדם מישראל. לאחר מכן, עם שמחה וריקודים, מכניסים את ספר התורה לבית הכנסת, ומודים לה’ על כל הטוב אשר גמל עמנו.















ספרי תורה

ספרי תורה





    תודה שפניתם
    אלינו
    נחזור אליכם
    בהקדם
    ייעוץ בוואטסאפ