5 דגשים להנחת תפילין תקנית

Rate this post

הנחת תפילין הינה אחת מהמצוות היסודיות ביותר שעל כל גבר יהודי לקיים. החל מבר המצווה ועד 120, מצווה לפתוח כל בוקר בתפילת שחרית ובהנחת התפילין. את התפילין מניחים בימות החול בלבד ולא בשבתות ובחגים. כמו כן, ישנם כללים כיצד להניח תפילין באופן נכון ותקני. להלן נכיר חמישה דגשים להנחת תפילין תקנית.

מיקום התפילין

החובה להניח תפילין נלמדת מהפסוק בקריאת שמע האומר “וקשרתם אותם לאות על ידיך והיו לטוטפות בין עיניך”. מכאן, למדו חז”ל היכן צריכים להיות ממוקמים התפילין – כנגד העיניים וכנגד הלב. האם הכוונה שצריך להניח את התפילין על הלב ועל העיניים ממש? התשובה היא שלא, אלא יש להניח אותם במקביל למקומות אלו.

מבחינה פרקטית, את התפילין של יד יש להניח על הזרוע, כך שתחתית בית התפילין תהיה ממוקמת שתי אצבעות מעל המרפק, קצת מתחת למרכז השריר. לאחר שתניחו את התפילין על הזרוע שלכם, מדדו האם המרחק בין תחתית התפילין לבין המרפק אכן עומד על שתי אצבעות.

תפילין של ראש צריכים להיות בדיוק במרכז המצח, במקום תחילת צמיחת השיער, בין שתי העיניים. תוכלו להיעזר במראה קטנה כדי לוודא שהתפילין אכן מונחות במקומן. אם אין לכם מראה, ניתן לקחת את האצבע, לשים אותה בדיוק בין העיניים ולטפס עם האצבע כלפי מעלה עד שתגיעו לתפילין. אם האצבע הגיעה למרכז התפילין, התפילין שלכם במקום הנכון.

שבע כריכות

הדגש הבא שנציג להנחת תפילין תקנית, הוא דגש שבע הכריכות. את התפילין של היד צריך, כאמור, להניח על הזרוע. לאחר הנחת התפילין, יש לכרוך את רצועות התפילין שבע פעמים בדיוק על האמה. שימו לב – כאשר תכרכו את הרצועות על האמה שלכם, תיווצר חצי כריכה בראשית האמה, קרוב למרפק, וכן חצי כריכה בקצה השני שלה, סמוך לפרק כף היד. כריכות אלו לא נספרות למניין שבע הכריכות. עליכם לדאוג שיהיו 7 כריכות שלמות על האמה ללא חצאי כריכות אלו.

יצירת שי”ן

אופן הנחת התפילין יוצר את אחד משמותיו של הקדוש ברוך הוא, שד”י. קשר התפילין של יד יוצר את האות י’, קשר התפילין של ראש יוצר את האות ד’ ומרצועות התפילין של יד תצרו את האות ש’. 

ישנם מנהגים רבים איך לקשור בדיוק את הרצועות על האצבעות כדי ליצור ש’ מהרצועות. בררו מהו המנהג שלכם – כיצד לקשור את הרצועות על האצבעות כך שתיווצר ש’. אם אתם לא יודעים מה המנהג הנהוג אצלכם, פנו לרב בית הכנסת ובקשו ממנו שידריך אתכם בנושא.

רצועות שחורות

כדי שהנחת התפילין תהיה תקנית, על רצועות התפילין להיות שחורות. אין חובה שכל הרצועה תהיה שחורה, אלא רק החזית החיצונית של הרצועה. עם זאת, בתפילין מהודרות שני צידי הרצועה ייצבעו בשחור כך שאם הסתובבה לכם הרצועה, עדיין החזית החיצונית תהיה שחורה.

רצוי לדאוג לצביעת הרצועות אחת לתקופה, כדי לשמור על הצבע השחור שלהן. אחרת, קיים חשש שהצבע ידהה, יווצרו אזורים שאינם שחורים והנחת התפילין כבר לא תהיה תקנית. כמו כן, נמליץ לכם לשקול לקנות תפילין עם רצועות מהודרות השחורות משתי חזיתות הרצועה, כדי שלא תצטרכו להתעסק יותר מידי ביישור הרצועות.

בדיקת תפילין

עיקר התפילין הן פרשיות התפילין, המצויות בתוך קופסת התפילין השחורה. בתוך התפילין כתובות על קלף מספר פרשיות יסודיות מהתורה, העוסקות בין היתר בחובת הנחת תפילין או בשמן המקראי – טוטפות. כדי שהתפילין יהיו כשרים והנחתן תהיה תקנית, על הפרשיות להיות כתובות במדויק, מבלי שיימרח הדיו באף אחת מהאותיות או שחלילה תימחק אחת מהן.

כדי לשמור על הקלף ועל הדיו, רצוי שלא להשאיר את התפילין בשמש, כמובן שלא להכניס אותם למים ולדאוג לשמור אותם בתנאי מזג אוויר נוחים. אולם גם אם שמרתם על התפילין ככל יכולתכם, לקלף יש בלייה טבעית ולכן רצוי לקחת את התפילין לבדיקה אצל סופר סת”ם אחת לכמה שנים.

סופר הסת”ם יפתח את התפילין, יוציא את הפרשיות ויוודא שהן אכן כתובות כולן כמו שצריך. אם תימצא טעות בקלף, סופר הסת”ם יתקן אותה ואתם תוכלו לדעת כי הנחת התפילין שלכם היא תקנית, כשרה ומהודרת.

לסיכום

לסיכום, יש להקפיד על מספר דגשים כדי שהנחת התפילין שלכם תהיה תקנית. ראשית, יש לוודא שהנחתם את התפילין במקומות הנכונים. שנית, וודאו כי כרכתם בדיוק 7 כריכות על האמה. בנוסף, צרו צורת ש’ עם הרצועות על כף היד, כמנהג אבותיכם. כמו כן, דאגו שרצועות התפילין יהיו שחורות לחלוטין. לבסוף, קחו את התפילין לבדיקה אחת לכמה שנים כדי לוודא שכל האותיות כתובות על הקלף כמו שצריך. עשו זאת – וזכו לקיים את המצווה בהידורה!

 




    תודה שפניתם
    אלינו
    נחזור אליכם
    בהקדם
    ייעוץ בוואטסאפ